Your search results

ÚJ, VAGY HASZNÁLT INGATLANT VEGYÜNK?

Google Ingatlan vásárlásakor az egyik fontos eldöntendő kérdés, hogy újat, használtat, esetleg újszerűt akarunk-e vásárolni. Ezt a kérdést több szempontból is érdemes mérlegelni a végső döntés meghozatala előtt, hiszen mindegyik esetében tudunk felsorakoztatni előnyöket és hátrányokat egyaránt.

Egy ingatlan vásárlásakor az egyik legfőbb tényező az ár. Egy régebbi, de felújítandó ingatlanhoz valóban kevesebb áron juthatunk, de ha beleszámoljuk annak felújítási költségeit, – főleg mostanában, amikor emelkednek az építési munkálatokat végző szakemberek munkadíjai és az építőanyag árak, (főleg, ha találunk szabad szakembert) – valamint a fizetendő illetéket, a különbség lényegesen csökkenhet. Használt ingatlan vásárláskor szintén árra ható tényező, hogy egy vevőként van bizonyos alkupozíciónk, és képesek lehetünk lefaragni az áron, addig az új építésűeknél erre szinte semmi esély.

Az új építésű ingatlanok kialakítása mind építészetileg, mind gépészetileg alapjaiban különbözik a régiekétől. Az épületeket a mai igényeknek megfelelően tágas és letisztult közösségi terek, praktikus megoldások, a lakásokat modern alaprajzok, tágas helyiségek, amerikai konyha, valamint sok ablak és erkély jellemzi. Természetesen amennyiben fontos számunkra a lokalizáció és belvárosban lévő, vagy belváros közeli lakásra vágyunk, akkor – új építésű lakások hiányában – a használt, régebbi építésű lakások között kell válogatnunk.

Az új építésű lakások a modern technológiák alkalmazásának köszönhetően környezettudatosabbak, ráadásul fenntartásuk költséghatékonyabb régebbi lakásokkal szemben.

Új építésű lakás vásárlása esetén gyakran megtehetjük, hogy bizonyos kereteken belül saját elképzeléseinknek és ízlésünknek megfelelően formáljuk az ingatlan. A készültségi szinttől függően akár egészen az alaprajz kialakításába is van beleszólásunk, de a burkolatok kiválasztása, a belső design kialakítása mindenképpen a mi feladatunk lesz. Használt lakás esetében sokszor vagy kompromisszumot kell kötnünk, vagy át kell alakítanunk ingatlanunkat, de csak meghatározott keretek között tudjuk ezt megtenni.

Használt ingatlan vásárlásakor mindenképpen előnyt jelent, hogy beszámítható időn belül be tudunk költözni új otthonunkba, láthatjuk annak végleges formáját, a tereket, a fényviszonyokat, ismerhetjük jövendő szomszédjainkat, míg új építésű esetében – mivel sokszor tervező asztalról vásároljuk meg ingatlanunkat – ez akár egy év is lehet.

Új lakóparkok esetén az otthonunk környezete is rendezettebb lesz, hiszen a befektetők külön figyelmet fordítanak az építkezést követően a tereprendezésre, a parkosításra, játszóterek, pihenő parkok kialakítására, valamint a későbbiekben mindezek gondozására.

Nem elhanyagolható szempont, hogy új építésű lakás vásárlása esetén a parkolás is megoldott, hiszen a kivitelezőket törvény kötelezi a lakás számnak megfelelő gépjármű beálló biztosítására.

Bár tény, hogy mindent összevetve az árak közel hasonlóan alakulnak a felújított és az új építésű ingatlanok körében, mégis fontos kihangsúlyoznunk, hogy a banki finanszírozás, a támogatott hitelek, illetve a CSOK is jelentősen az utóbbiak irányába mozdítja el a mérleg nyelvét. Az állami kedvezmények azok, amelyek miatt bizonyos esetekben igazán megérheti új lakást vásárolni. Különösen a többgyermekesek vagy több gyermeket vállalók számára jöhet nagyon jól a CSOK 10+10 milliós konstrukció

Ebben a kérdésben nem tudunk egyértelműen győztest hirdetni, de ez nem is célunk. Ki-ki döntse el maga, hogy számára melyik az előnyösebb választás, amelyben az IC Partner Ingatlaniroda szakemberei szívesen a segítségükre lesznek!

 

2018.szeptember 3.

 • 2024. június
  h K s c p s v
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930